
Kto pyta, ten... robot
18 września 2009, 09:13Amerykańscy naukowcy pracują nad robotem, który radziłby sobie w nowym środowisku, prosząc ludzi o pomoc w zidentyfikowaniu nieznanych obiektów.

Miód spadziowy to więcej przeciwutleniaczy
22 lutego 2007, 18:46Studium 53 hiszpańskich miodów wykazało, że miód spadziowy (czyli wytworzony ze spadzi zebranej z pędów roślin) zawiera więcej przeciwutleniaczy niż miód nektarowy (produkowany z nektaru).

Napoje energetyzujące podwyższają ciśnienie i poziom norepinefryny
9 listopada 2015, 11:57Zespół Anny Svatikovej z Mayo Clinic wykazał, że spożycie napojów energetyzujących podwyższa ciśnienie i poziom norepinefryny.

Czarna śmierć jednak dotarła do średniowiecznej subsaharyjskiej Afryki?
12 marca 2019, 06:18Czarna śmierć, epidemia dżumy, która spustoszyła XIV-wieczną Europę, mogła dotrzeć do subsaharyjskiej Afryki.

"Eliksir młodości" zmniejszy częstotliwość wad wrodzonych i poronień
27 listopada 2012, 07:20Dr Johné Liu z Uniwersytetu w Ottawie odkrył coś, co można uznać za eliksir młodości dla komórek jajowych. Badacz dywaguje, że jeśli wszystko pójdzie dobrze, w przyszłości starające się o dziecko kobiety, które zbliżają się do czterdziestki bądź już ją przekroczyły, mogłyby zażywać suplementy lub pić wodny roztwór putrescyny.

Szampan jak morska bryza
29 września 2009, 09:34Bąbelki w szampanie to nie zwykły efekt podwójnej fermentacji czy coś, co stanowi o "urodzie" tego alkoholu. Naukowcy wykazali, że tworzą one mgiełkę – aerozol – dzięki której zapach unosi się z dna naczynia wprost do nosa pijącego (Proceedings of the National Academy of Sciences).

Maniok zamiast kwasu
5 marca 2007, 18:33Chemicy z krajów rozwijających się będą wkrótce mogli zastąpić kosztowne reagenty dużo tańszymi substratami roślinnymi.

Skarb z sadu
20 listopada 2015, 11:42Rolnik z Ueken odkrył w lipcu w swoim sadzie wiśniowym zbiór ponad 4 tys. rzymskich monet (~15 kg) sprzed ok. 1700 lat. Za cenne znalezisko należy podziękować kretowi, który zrobił kopiec w odpowiednim miejscu.

Japońska firma sprzedaje miód z szerszeniami
22 marca 2019, 05:15Firma z prefektury Ōita, która specjalizuje się w sprzedaży niewielkich serii miodów, oferuje klientom Honey with Hornets z zatopionym szerszeniem azjatyckim (Vespa mandarinia japonica to podgatunek występujący w Japonii). Określenie zatopiony nie jest przy tym wyłącznie opisem technicznych aspektów produktu, ale stwierdzeniem faktu, gdyż owad został żywcem zatopiony w miodzie.

Żywią (się) y bronią - bakterie kontra antybiotyki
7 grudnia 2012, 18:02Bakterie mogą się bronić przed antybiotykami na wiele różnych sposobów, np. wypompowując je szybko z komórki albo modyfikując, tak by przestały już być toksyczne. Kanadyjsko-francuski zespół wpadł ostatnio na trop kolejnego mechanizmu zabezpieczającego: pewne bakterie glebowe rozkładają sulfametazynę, traktując ją jak źródło niezbędnych do wzrostu azotu i węgla.